duminică, 21 martie 2010

Reguli de administrare al antibioticelor

Multe persoane nu stiu ca antibioticele pot crea si aspecte secundare. Doza se recomanda in functie de virsta, greutate sau alte afectiuni pe care le are acel pacient. Unele antibiotice nu sint recomandate in cazul bolnavilor care iau anumite medicamente pentru afectiuni cardiace, de exemplu.

Foarte important este si un alt aspect: flora microbiana, odata cu un tratament indelungat cu antibiotice, este afectata. De aceea, e bine ca aceasta sa fie protejata de o vitamina din complexul B.

Deci, concomitent cu administrarea tratamentului cu antibiotice, trebuie luate si vitamine din complexul B. Acestea pot fi inlocuite si cu un iaurt sau un pahar cu lapte, inghitite cu putin timp inainte de administrarea antibioticului. Ele actioneaza ca un pansament gastric si protejeaza flora microbiana. Altfel se poate ajunge uneori la candidoze pe tot traiectul gastrointestinal pina in traiectul genital. In urma tratamentului indelungat cu antibiotice, foarte frecvent din cauza afectarii florei microbiene - apare candida - o ciuperca de care scapi foarte greu. Aceasta este foarte dureroasa - daca a afectat regiunea bucala, nici nu poti minca de durere. De aceea, pentru a preveni aparitia candidei, in unele cazuri medicii recomanda odata cu tratamentul antibiotic si un antimicotic.

Acestea sint si motivele pentru care este cel mai indicat sa luam antibiotice numai in urma unui consult, prescrise de medicul de familie sau medicul specialist.
Reguli de care este bine sa tineti cont atunci cind dati medicamente copiilor

* Cititi cu atentie numerele din instructiunile de administrare pentru a nu dubla sau injumatati din graba doza corecta. Cind sinteti grabiti, este usor sa confundati "1/2" cu "2" si invers.

* Nu administrati medicamente in doze concentrate destinate bebelusilor, unui copil mai mare (in special picaturi pentru copii care contin acetaminofen). Aceste picaturi sint in general mai puternice decit picaturile destinate copiilor putin mai mari.

* Trebuie sa cunoasteti greutatea precisa a copilului dumneavoastra, deoarece dozele de medicamente comune (si chiar de antibiotice prescrise) pentru copii sub 2 ani sint bazate pe greutatea copilului si nu pe virsta acestuia. Ar fi util ca in dulapiorul cu medicamente sa pastrati o hirtie pe care sa fie trecuta greutatea precisa a copilului. In caz ca cele mai recente cintariri ale copilului sint vechi de citeva saptamini, le puteti folosi pe cele de la ultima vizita la medic. O alta posibilitate ar fi sa va cintariti cu copilul in brate pe un cintar obisnuit de baie si apoi sa scadeti din greutatea totala greutatea dumneavoastra.

* Agitati sticlutele cu medicamente lichide inainte de a le administra copilului, daca acest lucru este mentionat in instructiunile de administrare. In acest fel sinteti siguri ca toate ingredientele sint uniform distribuite si copilul nu va primi prea mult sau prea putin din aceste ingrediente.

* Nu confundati "lingurita" (in engleza cu prescurtarea tsp sau t) cu "lingura" (in engleza cu prescurtarea TBSP sau T), caci "nu exista nici un medicament din care copilul dvs. sa aiba nevoie de o lingura intreaga" Deci, pentru copii nu ginditi dozele in linguri, ci in lingurite.

* Nu faceti aproximari ale dozelor prescrise, in caz ca seringa sau pipeta nu sint calibrate la dozele prescrise. Daca seringa/pipeta nu este gradata in unitatile prescrise pe instructiunile medicamentului, este mai bine sa folositi o masura gradata si pentru viitor sa cumparati o seringa/pipeta gradata in mod corespunzator. Nu uitati ca 1 ml (mililitru) a 1 cm3 (centimetru cub).
* Aceste reguli, mai ales cele privind dozajul si respectarea modului de administrare a medicamentelor, trebuie aplicate si cind este vorba de tratamentul aplicat unui adult.

Niciun comentariu: